11 Nisan 2013 Perşembe

Metabolizma hızlandırma yöntemleri

Bazal metabolizma hızımız birçok farklı etkene bağılıdır. Yaşımız, cinsiyetimiz, genetik özelliklerimiz gibi… Gün içinde harcadığımız enerjinin büyük bölümü bazal metabolizmamız tarafından harcandığından, bazal metabolizmayı hızlandırmak, kilo kontrolü konusunda insanlara yardımcı olmaya çalışan uzmanlarının çoğunun öncelikli hedefidir. Yaşımızı, cinsiyetimizi veya genetik özelliklerimizi değiştiremeyiz; fakat belli noktalara dikkat ederek, bazal metabolizma hızımızda yükselişe neden olabiliriz. Bazal metabolizma hızını yükseltmek, yalnızca spor yaparken değil, uyurken bile yaktığımız enerji miktarının daha fazla olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden, bazal metabolizma hızını, olabildiğince yüksek tutmak çok önemlidir. Bazal metabolizma hızı yüksek olan birinin kilo sorunlarıyla başa çıkması çok daha kolay, kilo almasıysa bir o kadar zor olacaktır. Kas Kütlenizi Arttırın Vücudumuzdaki her bir kilo kas, hiç çalışmasa bile, yalnızca beslenmek için, günde 12 kalori kadar enerji harcar. Oysaki her bir kilo yağ dokusu için bu miktar yaklaşık 4 kaloridir.

Üstelik çalışan ve egzersiz sonrası kendini toparlamaya çalışan kaslar için bu miktar daha da artacaktır. Bu yüzden, kas kütlesi daha fazla olan insanlar, doğal olarak daha fazla kalori harcarlar. Kas kütlenizi arttırarak, bazal metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Kas kütlenizi arttırmak için spor yapmanız kaçınılmaz olduğundan, süreç içinde kilo verdiğinizi fark edeceksiniz. Kendinizi Aşın Günümüzde birçok insanın kilo sorunları ve hareketsizlikten mustarip olması spor uzmanlarını, daha kısa sürede daha çok kalori harcatan egzersizler bulmaya yöneltti. Bu ihtiyaca yanıt bulmak için yapılan araştırmalar sonucunda ortaya ilginç bulgular çıktı. Klasik “kardiyo yapın zayıflayın” anlayışı artık terk ediliyor.

Kendinizi zorlamadan, saatlerce koşup ter dökmenin zaman ve yakılan kalori açısından çok verimli olmadığı sonucuna varan uzmanlar insanları, yüksek yoğunluklu egzersizler yapmaya teşvik ediyor. Yüksek yoğunluklu egzersizler klasik kardiyoya kıyasla, egzersiz sırasında daha az enerji harcatıyor; fakat egzersiz sonrasında 48-72 saate kadar, bazal metabolizmanın yükselmesini sağlıyor. Bu da toplamda çok daha fazla enerji yakacağınız anlamına geliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama