11 Nisan 2013 Perşembe

Sicak su zayiflatir mi?

Su içmenin sağlıklı olduğunu hepimiz biliriz. Ancak nasıl içtiğimiz de, su içip içmememiz kadar önemli bir konu; çünkü birçok temel vücut işlevi için gerekli olan su, aynı zamanda kilo kontrolü sürecini de kolaylaştırabilir. Bazı uzmanlar soğuk su içmenin bazıları da sıcak veya ılık su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu söylüyor. Peki bunların hangisi doğru? Sizin için araştırdık. Su içmenin, kilo kontrolüne faydalı olabilmesinin iki nedeni var; birincisi, midemizi dolduracak toklu hissi vermesi; ikincisi de soğuk veya sıcak suyun, vücut sıcaklığına eşitlenmesi işleminin enerji gerektirmesi. Yemeklerden önce su içmek toklu hissi verdiğinden daha az yememize yardımcı olur. Bu da porsiyonlarımızı küçültmemize faydalıdır. Porsiyonları küçültmek de kilo verme yolunda ilk adımlardan biridir. Beynimiz, susama ve acıkma duygularını birbirine karıştırır. Bu yüzden, susuz kalmadığınızdan emin olduğunuzda, gereksiz yere yeme isteği de oluşmamış olur. Bu sayede günlük kalori alımını, hatırı sayılır ölçüde arttıran, atıştırmalardan da uzak durabiliriz. Pekiyi, içeceğimiz suyun sıcaklığı ne olmalı? Bazı uzmanlar, olabildiğince soğuk olması gerektiğini söylüyor. Bazıları ise tam aksine, sıcak veya ılık olması gerektiğini iddia ediyor.

 Aslında iki iddianın da mantığı aynı. Vücudumuz, yediğimiz her şeyin sıcaklığını, olabildiğince kısa sürede, vücut sıcaklığına eşitlemeye çalışır. Yediğimiz bir şeyin sıcaklığını düşürmek için de yükseltmek için de enerji harcar. Bu enerji harcaması çok yüksek miktarda olmasa da tokluk hissi yüzünden daha az yiyeceğiniz de göz önünde bulundurulduğunda zayıflamaya yardımcı olabilir. Ancak sıcak-soğuk su tartışmalarında sonuçlar sıcak sudan yana gibi görünüyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de vücudumuzun, sıcağa daha uyumlu olması. Aynı zamanda, sıcak suyun yumuşatıcı etkisini de unutmamak lazım. Bazı insanlar, sıcak su içtiğimizde bu suyun, vücudumuzdaki yağları yumuşattığına ve yakılmasını kolaylaştırdığına inanır. Böyle bir iddianın, elbette ki bilimsel temeli yoktur. Midemize inen suyun, derimizin altında depolanan yağları ısıtıp yumuşatması ve bunların atılması söz konusu değildir. İnsan yağlarının yakılması süreci, bir dizi kimyasal tepkime sonunda olur. Eğer öyle olmasaydı, sıcak ortamlarda çalışan insanların hiç kilo alamaması gerekirdi.

 Vücudumuzdaki yağları yumuşatarak eritmese de sıcak su, sindirim sistemimizdeki kan dolaşımını etkileyerek zayıflamamıza yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, beslenme şekli ve günlük kalori harcaması hiç değiştirilmese bile, yalnızca sıcak su içmenin bile insanlara kilo verdirebildiğini gösteriyor. Özellikle sabahları uyandığınızda ya da yemeklerden önce içtiğiniz sıcak su hem metabolizmanızı hızlandırmaya hem de tokluk hissini arttırmaya yardımcı oluyor. Sıcak suyu tek başına içmek damak tadı ve süregelen alışkanlıklarımıza uygunluğu açısından pek keyifli olmayabilir; ama bunun da üstesinden gelmenin yolları var elbet. Sabah içtiğiniz sıcak suyun içine bir miktar limon sıkabilirsiniz. Limon kanı sulandırdığı gibi bol miktarda da vitamin içerir. Limonun bu etkisi, kalp damar sağlığı açısından da faydalıdır. Ayrıca sıcak suyunuzu, bitki çayı şeklinde de içebilirsiniz: fakat içine şeker atmamak şartıyla. Yoksa, kilo vermek yerine alabilirsiniz. Bitki çayları da içerdikleri antioksidanlar bakımından faydalıdır. Bitki çayları içinde oldukça popüler olan yeşil çayın, bölgesel yağları eritmede de faydalı olduğu söylenir. Eğer yeşil çay acı geliyorsa, tarçınlı veya yaseminli olanları deneyebilir veya içinde bir miktar tarçın atabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama