11 Nisan 2013 Perşembe

Sivilceye neden olan yiyecekler

Ergenlik çağındaki hormon değişimleri ve vücutta oluşan çeşitli değişimler bazılarımızda sivilcelere neden olabilir. Sivilceler çoğumuzun, ergenlik çağı bitince geride bıraktığımız bir sorun olsa da bazı yetişkinlerde de dönem dönem görülebilir. Beslenmeyle ilgili olabilecek bu tür sivilce oluşumlarını, beslenme düzenimizdeki ufak değişikliklerle engelleyebilir ya da giderebiliriz. Çikolata, çekirdek gibi yiyeceklerin sivilceye neden olduğunu hep duyarız. Son yapılan araştırmalar çikolatayı aklıyor gibi görünüyor; ama yine de dikkat etmemiz gereken bazı gıdalar var. Bu gıdaların tek tek isimlerini belirtmek, akneler konusunda endişelenenleri, cebinde bir listeyle gezmek durumunda bırakmakla denk.

 Bunun yerine sivilceye neden olabilecek gıdaların ortak özelliklerini bilmek, neyi yiyip neyi yememek gerektiği konusunda daha doğru kararlar verilmesine yardımcı olabilir. Glisemik İndeksi Yüksek Besinler Bu dönemlerde sıkça gündeme gelen bir konu; yiyeceklerin glisemik indeksleri. Glisemik indeks; yiyeceklerin içindeki şeker ve lif oranlarıyla belirlenen bir değer. 1-100 arasında olan bu değerlendirmede, 55 ve altında kalan yiyecekler, glisemik indeksi düşü olarak sınıflandırılıyor. 70 ve üzerinde değerlere sahip olanlarsa, glisemik indeksi yüksek yiyecekler olarak sınıflandırılıyor. Bir yiyeceğin glisemik indeksinin düşük ya da yüksek olması, kan şekerimiz üzerinde nasıl bir etkisi olacağını belirliyor. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar, vücudumuz tarafından daha hızlı sindirildiğinden, kan şekerinde ani yükselişlere ve kısa zamanda bol miktarda insülin salgılanmasına neden oluyor. İnsülin de vücudumuzda imflamasyona neden olduğundan, sivilce oluşumunu arttırıyor. Beyaz undan yapılmış unlu mamuller, işlenmiş şeker içeren gıdalar glisemik indeksi yüksek gıdalar arasında bulunuyor.

 Yağlı Yiyecekler Yediğimiz gıdalar, tüm bedenimiz gibi, cildimizi de etkiler. Bol yağ içeren kızartma türü yiyecekler ve bazı soslar, içlerindeki ağır yağlar nedeniyle, cildimizde yağlanmaya neden olabilir. Belli oranlarda yağ tüketmek sağlık için gereklidir; ama doymamış yağ oranı yüksek olan ve kızartmada kullanılmamış olan yağları tercih etmekte fayda var. İşlenmiş Şeker, Süt Ürünleri ve Tabiî ki “Fast Food” İşlenmiş şeker ve işlenmiş şeker içeren gıdalar, insülin seviyelerinde ani yükselmelere neden olabilir ve bu da akne oluşumunu arttırabilir. Süt ve süt ürünleri çok faydalı besinlerdir; fakat içlerindeki WHEY proteini ve süt yağının, insülin seviyelerini yükselttiği düşünülmektedir. Ayrıca bu maddeler, bazı kişilerde alerjik tepkilere sebep olabilir. Bu tepkiler, ciltte oluşan bozulmalar ve akneler şeklinde de ortaya çıkabilir. “Fast food” türündeki ürünlerse, içerdikleri yağ ve şeker yüzünden akne oluşumunu arttırabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama